Indkøbskurv

Ingen produkter i kurven.

1 eller 3 faset solcelleanlæg

1 eller 3 faset solcelleanlæg? Solceller bliver mere og mere populære i takt med, at flere ønsker at gøre en indsats for at reducere deres CO2-udledning. En af de største fordele ved solceller er, at de kan give grøn energi direkte fra solen. Men når man skal investere i et solcelleanlæg, kan der være flere forskellige faktorer, man skal overveje, inden man vælger det rette anlæg.

Et af disse faktorer er antallet af faser på solcelleanlægget. Et solcelleanlæg kan enten være et 1-faset eller 3-faset anlæg, og denne beslutning kan have stor betydning for prisen på solcelleanlægget samt forventet produktionsmængde.

Hvad er et 1-faset solcelleanlæg?

Et 1-faset solcelleanlæg består af en inverter som har en enkel fase, som typisk er tilstrækkelig til det almindelige hjem.

Ved at have et enkelt fases anlæg kan man reducere kompleksiteten af systemet og dermed minimere omkostningerne. Et typisk 1-faset solcelleanlæg består af en vekselretter (inverter), der omdanner solcellernes DC-energi til AC-energi, der kan bruges i hjemmet. Denne type af solcelleanlæg er ofte tilstrækkelig for almindelige husstande med et forbrug på 0-6000 kWh/år.

Hvad er et 3-faset solcelleanlæg?

Et 3-faset solcelleanlæg har derimod tre vekselrettere i samme enhed (inverter), som fordeler strømmen mellem de tre faser, før den bliver leveret til elnettet. Dette system er mere effektivt i større bygninger eller komplekse industrianlæg, som kræver mere strøm end et almindeligt husstandsanlæg.

Summationsmåler til solcelleanlæg

Når man har et solcelleanlæg, er det vigtigt at vide, hvor meget strøm man producerer og bruger, da det er afgørende for, hvor meget man kan spare på elregningen.

Her er det vigtigt med en summationsmåler (husets elmåler) – også kaldet en ”bidirektionel måler” – da den er i stand til at måle både den mængde af strøm, man modtager fra elnettet og den mængde, man sender tilbage til elnettet.

For at kunne levere strøm tilbage til elnettet skal man have en summationsmåler, som kan registrere netto strømproduktionen fra solcelleanlægget. Når dit solcelleanlæg bliver tilmeldt, igangsætter dit netselskab automatisk udskiftning af din eksisterende elmåler til en summationsmåler.

Tænkt eksempel:

Inverteren er tilsluttet husets fase 1, hvor du lige nu har en produktion på +1430 W.
Der tændes en støvsuger på husets fase 2 hvor du bruger = – 1300 W
Der er tilsluttet et køleskab på husets fase 3, som forbruger = – 130 W
Inverteren balancerer fase 2 og  fase 3 ved, at overføre en effekt på fase 1 = +1430 W.
Derved bliver fase 1 + fase 2 + fase 3 = 0 W.

Du vil ramme 0 kW forbrug såfremt, du har strømproduktion nok fra dine solceller eller dit batteri. Dermed sikrer du, at du ikke kommer til at betale for din strøm fra støvsugeren eller køleskabet, fordi husets summationsmåler kun afregner strøm i tilfælde af at der forbruges mere strøm fra elnettet end solcelleanlægget kan levere tilbage.

Hvorfor er et 1-faset solcelleanlæg ofte tilstrækkeligt?

Et 1-faset solcelleanlæg er ofte tilstrækkeligt for almindelige husejere, der ønsker at producere deres egen energi. Dette skyldes, at de fleste husholdninger ikke forbruger mere strøm end hvad der reelt kan leveres tilbage på en fase på et givet tidspunkt.

Konklusion

Valget af 1-faset eller 3-faset solcelleanlæg afhænger af størrelsen for husstandens forbrug. For almindelige boligejere og små virksomheder, er et enkelt faset solcelleanlæg ofte tilstrækkeligt, hvis det årlige elforbrug typisk er under 0-6000 kWh/år. Omkostningerne for at vælge et 3-faset solcelleanlæg med dette forbrug, vil oftest være for dyrt ift. at kunne tilbagebetale de ekstra omkostninger for et 3-faset solcelleanlæg.

Liggende retning

Med liggende retning menes der at samtlige solcellepaneler vender horisontalt på tagfladen. Det vil sige at montageskinnerne monteres vertikalt.

Stående retning

Med stående retning menes der at samtlige solcellepaneler vender vertikalt på tagfladen. Det vil sige at montageskinnerne monteres horisontalt.