Indkøbskurv

Ingen produkter i kurven.

Installation af solcelleanlæg

Ansøgningsproces

Når du skal etablere et solcelleanlæg, kræver det ikke længere at du skal søge om tilsagn før køb af solcelleanlæg. Anlægget tilmeldes blot efter etablering via stamdatablanket og bilag b1.1 som medfølger fra MikMa.dk. Selve blanketterne indsendes via den autoriseret elektriker som tilslutter anlægget. For at reducere ventetiden for net-tilslutning, kan du på forhånd rette henvendelse til dit Netselskab (fx N1) og anmode om udskiftning af elmåler til summationsmåler.

Installering og tilslutning

Når du køber dit solcelleanlæg hos MikMa.dk, indeholder pakken som udgangspunkt alt det du skal bruge til montering af dit solcelleanlæg. Det er altid en god ide, at du på forhånd gør op med dig selv, hvordan dine solceller skal monteres på tagfladen. Dette kan gøres ved at optegne din tagflade på et stykke papir og påføre målene for tagfladen. Herefter tegner du solcellepanelerne ind på papiret i samme måleforhold, for at være sikker på at panelerne kan monteres som ønsket. Hvis solcellerne fx ikke monteres på en eller to rækker, men derimod flere, kan det kræve ekstra monteringsbeslag. Skriv gerne til MikMa.dk, så sørger vi for en evt. tilpasning.

Mange af vores kunder spørger tit, hvor lang tid det tager at installere et solcelleanlæg. Afhængigt af tagtypen, tager det med udgangspunkt i et 6 kW solcelleanlæg 2 dage for 2 personer at montere beslag og opsætte solcellepanelerne. Hvis tagtypen er tegltag, tager det typisk 3 dage at opsætte solcellerne, idet tagbøjlerne kræver længere tid at montere.

Vores monteringsbeslag er formentlig den højeste kvalitet der findes på markedet fra tyske Novotegra eller Van Der Valk. Herunder finder du montageguide til 3 forskellige tagtyper:

Tegltag:

For installation på Tegltag med Rasol montagesystem finder du vejledning her.

For installation på Tegltag med Novotegra montagesystem finder du vejledning her.

For installation på Tegltag med Van Der Valk montagesystem finder du vejledning her.

Eternit/ståltag

For installation på Eternit/ståltag med Rasol montagesystem finder du vejledning her.

For installation på Eternit/ståltag med Novotegra montagesystem finder du vejledning her.

For installation på Eternit/ståltag med Van Der Valk montagesystem finder du vejledning her.

Tagpap/fladt tag

For installation på Tagpap med Novotegra montagesystem finder du vejledning her

Ballastsystem

For installation på fladt tag med med ballastsystem fra Van der Valk finder du vejledning her.

Layout af montageskinner

Der medfølger til alle vores solcelleanlæg til eternit/ståltag/tegltag montageskinner til 2 rækker skinner per panel. Skinnerne skal så vidt muligt placeres efter anvisningen beskrevet i installationsmanualen for solcellerne. Link til installationsmanualen kan findes ved at finde det købte panel under fanen Solceller på vores hjemmeside. Afstanden imellem skinnerne er beskrevet i databladet for solcellepanelerne som ligeledes findes under fanen Solceller.

Som et eksempel er placering af montageskinner i databaldet for Trina (TSM-390DE09.05) panelerne på 390W opgivet til at være en fjerdedel af den totale længde.

Installation Af Solcelleanlæg

Montering af solcellepaneler

Når du installerer solcellepanelerne, skal panelerne serieforbindes. Dette gøres ved at sammenkoble MC4 stikkene der allerede er monteret på solcellepanelerne. Husk at der ikke må tilsluttes flere solcellepaneler i serie end den maksimale tilladte MPPT spænding for inverteren. Fx er den maksimale MPPT spænding per indgang for Growatt SPH3600 inverteren 550V. Dvs. at hvis fx Voc (Open circuit voltage) for solcellepanelet er 40V, må der ikke tilsluttes mere end 13 paneler i serie, da spændingen ellers vil overstige 550V. Derfor skal et solcelleanlæg på fx 6 kW altid opdeles i to strenge, således at begge MPPT indgange benyttes på fx Growatt SPH3600 inverteren. MikMa.dk anbefaler at solcellepanelerene serieforbindes i takt med at panelerne monteres på monteringsskinnerne, da det kan være besværligt at serieforbinde solcellerne når alle paneler er monteret.

Efter at solcellepanelerne er monteret og serieforbundet, skal der per solcellekreds trækkes to kabler (en + og en -) imellem inverteren og solcellerne med det medfølgende kabel. Hvis du selv tilslutter de medfølgende MC4 stik i hver ende af de trukket kabler, er det vigtigt dette gøres INDEN kablet tilsluttes solcellepanelerne for at undgå elektrisk stød. Bemærk at høj DC spænding kan være livsfarlig. Efter stikkene er monteret i hver ende af de trukket kabler, skal kablerne først tilsluttes solcellepanelerene, hvorefter det med et multimeter måles, at der er spænding og at polariteten er korrekt (+ og -), inden kablerne tilsluttes MPPT indgangene på inverteren som også er mærket med + og -.

Tilslutning af inverter

Inverter og evt. batteripakke monteres på væg iht. medfølgende manualer. Husk at opfylde evt. afstandskrav imellem inverter og batteri samt afstand til lofter, vægge mm. for at opfylde ventilationskrav iht. medfølgende manual.

Når solcelleinverteren er monteret, skal AC tilslutning til eltavlen foretages af en autoriseret elektriker. Opgaven består i at trække et AC kabel imellem inverteren og eltavlen samt at tilslutte det evt. medfølgende kombirelæ/RCD i eltavlen. Denne opgave tager typisk 1-4 timer. Efterfølgende skal din elektriker informere net selskabet om tilslutning, som består i at indsende stamdata og bilag b1.1.

Efter installation

Når dit solcelleanlæg er blevet tilsluttet modtager du efter ca. 2-4 uger et GSRN nummer fra dit netselskab. Dette skal bruges til at tilmelde dig en elproduktionsleverandør, så du kan sælge din overskudsproduktion. MikMa.dk anbefaler Jysk Energi. Du kan tilmelde dit anlæg her. Bemærk at du behøver ikke at købe din strøm fra samme leverandør du sælger din overskudsproduktion til. Hvis du har en gammel elmåler, bliver denne automatisk udskiftet til en summationselmåler af dit netselskab (fx N1). Visse netselskaber tager et gebyr på ca. 1.000-2.000 kr. for udskiftning af elmåler.

MikMa.dk ønsker dig held og lykke med dit nye solcelleanlæg.

Liggende retning

Med liggende retning menes der at samtlige solcellepaneler vender horisontalt på tagfladen. Det vil sige at montageskinnerne monteres vertikalt.

Stående retning

Med stående retning menes der at samtlige solcellepaneler vender vertikalt på tagfladen. Det vil sige at montageskinnerne monteres horisontalt.