Derfor skal du investere i et solcelleanlæg
Vaskemaskinen kører. Computeren snurrer, og lamperne er tændt overalt i huset. Vi danskerne er nogle af de største energiforbrugere i verden, og selvom vi er gået forrest på en række punkter i forhold til den grønne omstilling – er der stadig et stykke endnu.
Al den strøm, vi forbruger, koster naturligvis noget. Den danske gennemsnitsfamilie bruger således omkring 10.000 kroner om året alene på strøm, men der er store forskelle. Mange familier bruger langt mere på strøm, hvis de fx har gulvvarme, elvarme eller flere computere i huset. Hvis det er situationen, kan strømregningen hurtigt løbe op i 20-25.000 kroner om året. Den slags beløb kan i høj grad mærkes på pengepungen.
Du har måske længe gået og overvejet at blive mere grøn på energifronten, og det er derfor helt logisk, at du vender blikket mod et solcelleanlæg. Der er nemlig en lang række fordele ved at skifte fra traditionel strøm til solceller.
Hvordan fungerer et solcelleanlæg?
Solen står op hver eneste morgen året rundt og er dermed en konstant og effektiv energikilde. Solens lys kan nemlig omdannes til solenergi. For at omdanne solens stråler til strøm har man dog brug for solceller. Solceller skaber grøn energi uden CO2, og de fungerer ved at absorbere sollys med solceller, som herefter bruger lyset til at skabe strøm, der med en såkaldt inverter kan konverteres til vekselstrøm. Det er den slags strøm, der kommer ud af stikkontakten. Denne proces kaldes i øvrigt for den fotovoltaiske effekt. Det er selve lyset, der aktiverer solcellen og ikke solstrålerne som sådan. Derfor produceres der også strøm, når det er overskyet. Hvilket er en stor fordel i et land som Danmark, hvor det ofte er overskyet. Hvis solcellerne producerer mere strøm, end du har brug for, kan den overskydende strøm sendes videre til elnettet, så andre kan få glæde af den grønne solenergi. Eller du kan oplade strømmen på et batteri, så du selv kan bruge overskudsstrømmen senere. Det kræver dog en såkaldt hybrid inverter. Denne løsning er i dag den mest efterspurgte.
Hvad er fordelene ved solenergi?
For langt de fleste vil den største motivation bag skiftet til solenergi være, at det er en klimavenlig energiform. Et solcelleanlæg bidrager således effektivt til den grønne omstilling, som vi alle sammen ved, er så vigtig for planeten og miljøet. Dertil kommer den økonomiske gulerod. Opsætning af et solcelleanlæg kan nemlig sagtens blive en rigtig god forretning, hvis du vælger et anlæg, der passer til dit forbrug og som formår at udnytte solenergien effektivt. Moderne solcelleanlæg har normalt en garanti på 25 år men kan holde 30-40 år. Det betyder, at der går lang tid, inden du behøver tænke på at udskifte dit solcelleanlæg. Anlægget vil derfor kunne nå at tjene sig selv hjem og mere til i løbet af dets levetid, og det kan mærkes på pengepungen. Solcelleanlæg tilkoblet et batteri kan endog give yderligere besparelser på elregningen og derudover gøre dig mere selvforsynende med strøm. Den såkaldte inverter, der omdanner solenergien til den slags strøm, der kommer ud af stikkontakten, holder dog ikke helt lige så længe. Invertere til solcelleanlæg holder typisk 10-20 år, så den skal du regne med at skifte ud to gange i solcelleanlæggets levetid. En anden meget stor fordel ved solceller er, at de praktisk talt ingen vedligeholdelse kræver. Det eneste er, at man en gang i mellem lige efterser dem og eventuelt rengør dem en smule. En anden lidt overset fordel ved solcelleanlæg er, at de elegant og praktisk kan integreres i bygningens arkitektur, enten som et bygningselement i selve taget og alternativt i facaden. Dermed bliver solcelleanlægget langt mere diskret end fx en vindmølle på grunden eller et jordvarmeanlæg.
Hvad koster et solcelleanlæg?
Prisen på et solcelleanlæg varierer en del alt efter hvor stort et strømforbrug, du har – og hvilken model, du er på udkig efter. En tommelfingerregel er, at prisen på et solcelleanlæg starter omkring 20.000 kroner. De fleste skal dog forvente at investere mellem 20- 80.000 kroner. Det er afgørende, at du får et solcelleanlæg, der passer til dit reelle forbrug, og gerne et anlæg, der har en smule ekstrakapacitet, hvis du beslutter dig for at købe en elbil eller installere gulvvarme på badeværelset på et senere tidspunkt. Det er en af de klassiske fejltagelser ved anskaffelse af et solcelleanlæg, at man undervurderer forbruget eller prøver at spare lidt. Problemet er, at hvis solcelleanlægget er underdimensioneret, så vil anlægget hurtigt bliver overbelastet, hvilket forkorter levetiden drastisk. Vi anbefaler, at man starter processen med at kigge nøje på sit nuværende forbrug – og så prøver at fremskrive forbruget ti år.
Se vores store udvalg af solcelleanlæg til Danmarks skarpeste priser ????
Hvad skal du være opmærksom på
Et af de spørgsmål, vi oftest støder på i forbindelse med montering af solcelleanlæg, er, om det er meget besværligt. Svaret er heldigvis nej. Som udgangspunkt er der kun ganske få faktorer at tage højde for. Du behøver eksempelvis ikke en byggetilladelse for at opsætte et solcelleanlæg, hvis du ikke ændrer tagets hældning, når du opsætter solcellerne. Dobbelt tjek dog altid, da der kan være enkelte undtagelser. Den vigtigste forudsætning er faktisk, at du har selve pladsen på tagfladen til at kunne få monteret et solcelleanlæg. Dernæst er det en stor fordel, hvis du har en tagflade, der er vendt mod syd, sydvest eller sydøst, som du kan placere dit solcelleanlæg på. Denne placering sikrer dig den bedste udnyttelse af solens stråler. Det er desuden en fordel, hvis dit tag har en hældning på mellem 20 og 45 grader. Denne hældning er nemlig den mest optimale i forhold til at få mest muligt sollys optaget af solcellerne og dermed også den bedste ydeevne ud af solcelleanlægget. Har dit tag en anden hældning, så findes der heldigvis en løsning på problemet. Et solcelleanlæg kan nemlig blive opsat på fx et fladt tag, hvis det monteres med vinkelbeslag, så solcellerne får den ideelle hældning i forhold til at optage mere sollys. Ja, man kan sågar montere solceller på jorden, hvis du eksempelvis ikke har et egnet tag.
Uanset hvor og hvordan du installerer dit solcelleanlæg, kan du være sikker på, at det producerer grøn og billig strøm til din husholdning i mange år fremover, hvis blot du vælger rigtig til at begynde med. Nu ved du præcis hvorfor du skal investere i et solcelleanlæg.