Hvad er solceller, og hvordan virker de?
I dette blogindlæg sætter vi fokus på, hvad solceller er – og hvordan de virker.
Uanset hvor du befinder dig på kloden, vil du kunne løfte blikket og se solen over dig. Måske gemmer den sig bag nogle skyer i nogle timer, men den vil altid dukke op igen og sende sine stærke, smukke stråler ned mod os. Solen styrer verdens gang og sender samtidig enorme mængder af energi ned mod os, selv når det er overskyet. At solen giver energi, har planterne og træerne for længst fundet ud af, og bruger således solens stråler flittigt som middel til at vokse. Solen er konstant og kraftfuld, og man kalder derfor ofte solen for verdens bedste energikilde. Med optimal udnyttelse af solens kraft ville vi uden problemer kunne forsyne alle med energi uden at skulle bruge nogen former for sort energi.
Når man udnytter solens energi til at lave strøm, kaldes det for solenergi.
Hvad er solceller lavet af?
For at omdanne solenergi til strøm har man brug for solceller. Solceller skaber grøn energi og udleder ingen kuldioxid. Solceller er for det meste lavet af aluminium, glas og ikke mindst krystallin. Selve solcellen er lavet af krystallin, der er et materiale, som typisk består af silikat. Silikat er en fællesbetegnelse for kemiske forbindelser, hvori der indgår grundstoffet silicium og en såkaldt anion, der er en negativ ladet ion. Krystallinet varmes og formes, så det kan skæres i nogle meget tynde skiver. Herefter samles de tynde skiver af krystallin med noget, der hedder en bus. Og vi taler naturligvis ikke om sådan en bus, man kan køre rundt i. I den her forbindelse ligner en bus et tyndt stykke sølvpapir, og det er de striber, du ser i solcellepaneler, hvis du kigger nøje efter. De solceller, som findes på det danske marked i dag, er næsten alle krystallinske og baserede på silicium. Udover de krystallinske solceller findes der såkaldte tyndfilmssolceller baseret på pulveriseret silicium, og der er desuden kommet flere nye typer solceller på markedet, der ikke er baseret på silicium. Denne type er dog endnu ikke særlig udbredt.
Hvordan virker solceller
Solceller fungerer ved at absorbere sollys for herefter at bruge lyset til at skabe strøm. I første omgang er strømmen, der bliver produceret af solcellerne, jævnstrøm. Jævnstrøm kan vi ikke bruge til vores computere, opvaskemaskiner og lamper. Det er nemlig den ”forkerte” slags strøm. Jævnstrømmen skal derfor konverteres til vekselstrøm via en såkaldt inverter. Vekselstrøm er den slags strøm, der kommer ud af stikkontakten. Denne proces for den fotovoltaiske effekt. Det er i øvrigt selve lyset fra solen, der aktiverer solcellen og ikke solstrålerne som sådan. Derfor produceres der også strøm i solcellerne, når det er overskyet. Hvis solcellerne producerer mere strøm, end man har brug for, kan den overskydende strøm sendes videre til elnettet, så andre kan få glæde af den grønne solenergi.
Fra solceller til stikkontakten
Som beskrevet tidligere i dette blogindlæg, er solen en effektiv energikilde, som du kan høste via solceller. Du har dog brug for en inverter for at kunne konvertere solenergien fra solcellerne til strøm. Ordet inverter stammer fra engelsk, og betyder at ”vende noget om”. Og det er præcis det, som en inverter gør. En inverter omdanner nemlig jævnstrømmen, som bliver produceret i dit solcelleanlæg til vekselstrøm. Da solcelleanlæg først begyndte at blive populære, fandtes der kun en slags inverter. En inverter, der kunne omdanne solenergien til strøm, men som ikke kunne lagre energien. Heldigvis giver de nyere versioner af invertere, som man kalder hybrid invertere, dig mulighed for at lagre den strøm, der er produceret via dine solceller. På den måde bliver du langt mere selvforsynende, så investeringen i et solcelleanlæg hurtigere tjener sig selv hjem.
Hvilken slags solceller er de bedste?
De bedste solceller på markedet er baseret på krystallin. I dag er over 80 % procent af markedets solceller derfor også bygget på krystallinsk siliciumteknologi. Effektiviteten af disse solceller er normalt mellem 20-22 %, men der findes også solceller på markedet med en effektivitet på op til 25 %.
Hvis du overvejer at investere i solceller, så bør de vigtigste parametre for dig være solcellernes levetid og pris pr. produceret kWh i solcellens levetid. Tommelfingerreglen er, at solceller bør have en levetid på mindst 25 år. De fleste kan leve helt op til fyrre år med den rette vedligeholdelse. Det kan desuden betale sig at købe kvalitet. Sørg for at købe solceller fra en anerkendt leverandør og opsat af en virksomhed med mange års erfaring. Et solcelleanlæg er en større investering for de fleste, og det betaler sig at have fagfolk med ombord.
Se vores store udvalg af solcelleanlæg til Danmarks skarpeste priser ????
Sådan vedligeholder du dine solceller
Solcellepaneller udsættes dagligt for vind og vejr oppe på taget. Med tiden vil der derfor samle sig støv og andet snavs på dem, hvilket kan gøre dine solceller så beskidte, at de ikke længere producerer lige så meget energi, som de plejer. Årsagen er enkel. Solens stråler kan simpelthen ikke længere komme igennem skidtet. Det giver derfor mening at rengøre dine solceller med jævne mellemrum. Når solcellerne er rengjorte, opnår du nemlig det optimale udbytte af solens lys. Tænk derfor også i, hvordan du nemt og sikkert kan komme til dit solcelleanlæg, når du monterer det. Det er vigtigt, at du ikke anvender nogen form for rengøringsmidler, når du rengører dit solcelleanlæg. Dette kan nemlig ødelægge dem, og din garanti gælder heller ikke, hvis du har brugt traditionelle rengøringsmidler. Brug i stedet udelukkende regnvand eller vand uden kalk og klor! Der findes desuden nogle rensemidler specielt udviklet til rengøring af solceller. Husk at bruge en blød svamp eller noget af det specialudviklede udstyr, der findes på markedet. Et andet godt tip er ikke at rengøre solcellerne i solskin, da koldt vand på en varm flade kan risikere at ødelægge glasset i solcellerne. Du skal også passe på, hvor du træder. Solceller kan ikke bære nogen form for vægt, og du vil hurtigt komme til at ødelægge dem.
Med jævnlig rengøring sikrer du dig en stabil strømforsyning i mange år fremover.
Hvis du er i tvivl, så kontakt endelig fagfolk som os.