Hvad skal jeg være opmærksom på inden køb af solcelleanlæg?
Før du beslutter dig for at investere i et solcelleanlæg, er der en række faktorer, du skal være opmærksom på. I dette blogindlæg vil du derfor finde brugbar viden, der kan hjælpe dig med praktikken samt med at vælge det helt rigtige solcelleanlæg, som i mange år fremover vil producere en masse herlig grøn strøm til dig og din familie.
Først og fremmest tillykke med at du har taget en beslutning om at blive en del af den grønne omstilling. Solenergi er en af de grønneste energiformer, der findes, og det kan samtidig også blive en rigtig god forretning at installere dit eget solcelleanlæg. De fleste solcelleanlæg tjener sig selv ind efter omkring syv år. Så for at bruge et slidt udtryk; som ikke desto mindre passer perfekt i denne situation; så er et solcelleanlæg en win win-situation for både miljøet og pengepungen.
Før du kravler op på stigen og smækker et anlæg op, skal du dog lige have styr på følgende punkter:
1. Byggetilladelse
Det er en udbredt misforståelse, at man skal bruge en byggetilladelse for at installere et solcelleanlæg. Det skal man ikke. Som udgangspunkt kræver det nemlig ikke en byggetilladelse at opsætte et solcelleanlæg, hvis du altså ikke ændrer tagets hældning, når du opsætter solcellerne eller ændrer højde- og afstandsforhold plus bebyggelsens konstruktive forhold i nogen nævneværdig grad. Oversat til et sprog vi alle sammen kan forstå, betyder det, at hvis du sætter solcelleanlægget op, og det ikke ændrer noget videre på tagets grundlæggende form, eller det ikke stritter ud over taget, så har du fri bane.
Når det er sagt, så har du pligt til at undersøge, om der er noget i lokalplanen og tinglyste deklarationer, der strider mod opsætning af solcelleanlægget på dit hus? Er der fx en regel om, at du ikke må ændre tagets farve eller udseende? Du skal også være særlig opmærksom, hvis dit hus er fredet eller bevaringsværdigt. Endelig kan der være bestemmelser i Bygningsreglementet, du skal overholde, fx højde mod din nabo eller genskin. Du må heller ikke glemme, at taget skal kunne klare vægten fra solcelleanlægget. De fleste kommuner har noget rigtig godt informationsmateriale, du kan bruge.
Bemærk; hvis du opsætter dit solcelleanlæg på jorden, skal du altid søge om byggetilladelse.
2. Har du pladsen nok til et solcelleanlæg?
Når du har sikret dig, at du godt må installere et solcelleanlæg, skal du vurdere, om du har plads til et solcelleanlæg, der vil kunne producere strøm nok. Det kræver naturligvis, at du har et overblik over jeres reelle strømforbrug. Vær opmærksom på, at hvis du undervurderer behovet, kan du komme til at overbelaste solcelleanlægget, hvilket nedsætter levetiden drastisk. Vurder derfor behovet ud fra jeres reelle strømforbrug og tag gerne de lange briller på, når du ser på jeres strømforbrug. Overvejer du fx gulvvarme på badeværelset eller en elbil i fremtiden, så vil du ærgre dig over ikke at have taget det med i overvejelserne.
3. Hvilken retning og vinkel skal solcelleanlægget have
Når du ved, om du har plads nok, kommer vi til retning og vinkel. Det er en stor fordel, hvis du har en tagflade, der er vendt mod syd, sydvest eller sydøst, som du kan placere dit solcelleanlæg på. Denne placering vil nemlig sikre dig en maksimal udnyttelse af solens stråler. Ydermere er det ideelt, hvis dit tag har en hældning på mellem 20 og 45 grader. Denne hældning er nemlig den optimale i forhold til at få mest muligt sollys optaget af solcellerne og dermed også den bedste ydeevne ud af solcelleanlægget. Har dit tag ikke denne hældning, så findes der heldigvis en løsning på problemet. Et solcelleanlæg kan sagtens opsættes på et fladt tag, såfremt der samtidig monteres et vinkelbeslag, så solcellerne får den ideelle hældning i forhold til at optage mere sollys.
4. Pas på med skygge
Når du er i gang med at finde den perfekte placering til dit solcelleanlæg, er det vigtigt, at du også vurderer, om der noget, som vil skygge for dit anlæg? Det kan være nogle høje træer på grunden, der skygger for taget, eller en nabobygning, der kaster lange skygger. Placeringen af solcellerne skal helst medføre, at solcellerne ikke bliver dækket på noget tidspunkt, hvor solen er fremme, da skygge kan nedsætte effektiviteten af solcelleanlægget. Befinder du dig i en situation, hvor du ikke helt kan undgå skygge, behøver du ikke opgive dine planer af den grund. Solcelleanlægget kan nemlig godt producere strøm uden konstant sollys. Her vil du opleve, at solcelleanlægget stadig producerer rigelig med strøm, bare ikke helt i det samme omfang.
5. Hvilken slag solceller skal jeg vælge?
Hvilket anlæg skal jeg vælge? Solcelleanlæg kommer i mange forskellige varianter og kvaliteter. Og det kan være rigtig svært at gennemskue om et solcellepanel er i god kvalitet og kan levere den mængde strøm, der er nødvendig. En forholdsvis nem måde at teste kvaliteten og kapaciteten er ved at kontrollere den mængde watt, som panelet leverer, men også selve størrelsen af panelet. Når det kommer til solcellepaneller, betyder størrelsen nemlig noget. Du bør således undersøge, hvor mange watt, som panelet leverer pr. kvadratmeter for at kunne beregne hvor stort et samlet antal watt du får, når du tager de kvadratmeter, du har til rådighed på dit tag, i betragtning.
6. Det skal du bruge til dit solcelleanlæg
Et solcelleanlæg består af mere end bare solceller. Der er en række komponenter, der er nødvendige for at kunne producere strøm. Udover solcellerne skal du bruge en inverter og eventuelt også et batteri. Dertil kommer naturligvis ledninger og diverse monteringselementer. Vælg eventuelt en pakkeløsning, så du er sikker på, at komponenterne passer sammen.
Solcellerne er den bestanddel i solcelleanlægget, som producerer strømmen, som herefter bliver konverteret til jævnstrøm. Jævnstrømmen bliver derfra fragtet videre igennem kabler til den såkaldte inverter. Inverteren er den del i anlægget, som omformer strømmen fra jævnstrøm til vekselstrøm. Vekselstrøm er den slags strøm, der kommer ud af din stikkontakt. Hvis du vælger en hybrid inverter, vil du kunne lagre strøm på et stort batteri, så du i højere grad bliver selvforsynende.
Endelig er det klogt at vælge solceller og inverter med produktgaranti fra en anerkendt leverandør. På den måde sikrer du dig et anlæg, der holder i mange år.